De zevende editie van de Tulip Golf Challenge, gespeeld op de Drentsche Golf & Country Club, is ook in 2022 een prooi voor twee toptalenten uit Nederland. Op de tweede wedstrijddag werd tevens het 18 jaar oude baanrecord van Joost Luiten uit de boeken geschoten.

Bij de jongens nam Scott Woltering van de Hilversumsche Golf & Country Club op de tweede dag al een voorschot op de overwinning na een ronde in 68 slagen (-4). Hiermee had hij vier slagen voorsprong op local hero Michel van Zijl. Tijdens de finale ronde kwam zijn overwinning eigenlijk geen moment in gevaar, mede omdat van Zijl op de eerste negen drie slagen meer nodig had dan Woltering. Laatstgenoemde mag zich uiteindelijk met rondes 73-68-77 kronen tot winnaar, met vier slagen verschil op runner-up Jonathan Scholten (75-74-73) en Kian de Roo (82-66-74).

De pas veertienjarige Kian de Roo, lid van de Drentsche, wist op zaterdag maar liefst negen birdies te noteren. Ondanks dat hij ook een bogey en een dubbel bogey maakte, verbeterde hij met een ronde in 66 slagen (-6) het uit 2004 stammende baanrecord van Joost Luiten. Een unieke prestatie.

Ook bij de meisjes pakte de uiteindelijke winnares al tijdens de tweede ronde een ruime voorsprong na twee rondes ruim onder par. Lynn van der Sluis van UGC de Pan is het hele jaar al in vorm en wist op de Global Junior Golf Tour al twee keer een overwinning binnen te slepen. Ook in Assen blijkt ze te sterk voor haar concurrentie met een overall score van -6 na rondes in 68, 69 en 73 slagen. Met maar liefst vijf slagen voorsprong op de Duitse Sophie Böhlhoff schrijft ze haar derde internationale titel van dit seizoen bij.

Het jeugdtoernooi in Assen, door iedereen inmiddels kenmerkend de ‘Tulip’ genoemd, begint een vaste waarde te worden op de golf kalender van Nederlandse golftalenten. Spelers als Kiet van der Weele, Koen Kouwenaar en Anne Sterre den Dunnen wisten eerdere edities op hun naam te schrijven en braken daarna definitief door als topamateur.